Ogromni grad usred džungle... Gdje bi se mogao nalaziti? Naravno usred veličanstvene Amazone. Grad Manaus iz 17. stoljeća smjestio se u blizini ušća rijeka Rio Negro i Solimoes (pritoka Amazone).



Glavni je grad brazilske države Amazonas. Velika je vjerojatnost da ćete ostati prilično iznenađeni kada nakon leta iznad beskrajnog zelenila prašume izađete u vrlo modernom gradu prepunom nebodera, koji uz to ima i vrlo užurbanu riječnu luku...
Početkom 20. stoljeća Manaus je zbog izvoza gume postao izrazito bogat grad, kao i najvažniji kulturni centar sjevernog Brazila. Neki od bogataša koji su se obogatili na gumi željeli su transformirati Manaus u moderni europski grad i nazivali su ga tropski Pariz. Iz tog vremena moći u Manausu su ostale brojne građevine, kao što je kuća Opere, Teatro Amazonas, koja je kopija pariške operne kuće (Grand Opera de Paris).
teatro_amazonas_1_flickr
Teatro Amazonas
manaus_4_flickr
manaus_1_flickr
manaus_3_flickr
manaus_9_flickr
Ime je grad Manaus dobio po plemenu Manaos Indijanaca koji su živjeli u blizini, a prevedeno ime znači majka bogova. Manaus je nazivan i Srce Amazone kao i Šumski grad.
Manaus, najveći amazonski grad usred džungle, vrlo je bitna riječna luka u koju pristaju i oceanski brodovi, iako je od oceana udaljen čak 1.500 kilometara. U Manausu živi oko 2 milijuna ljudi. Tu se nalazi i međunarodni aerodrom.
manaus_7_flickr
manaus_5_flickr
U Manausu možete posjetiti neobičan zoološki vrt u kojem se brojne životinje nalaze izvan kaveza. Tu je i nekoliko zanimljivih botaničkih vrtova.
zoo_1_flickr
manaus_10_flickr
manaus_11_flickr
ponte_sobre_1_flickr

Izleti po Amazoni

Zbog smještaja usred amazonske prašume Manaus privlači brojne turiste kojima se na izbor nude vrlo zanimljivi turistički izleti u prašumu, kako brodom tako i kopnom. U džungli oko Manausa smjestili su se mnogi hoteli i prenoćišta. Danas se u gradu sve više razvija ekološki turizam.
manaus_8_flickr
na__putu_prema_susretu_voda_1_flickr
U Manausu se nalaze brojne agencije koje organiziraju istraživanje prašume, no postoje i mnoge agencije u manjim gradovima uz rijeku (iz kojih izleti po prašumi znaju biti jeftiniji). Naša je preporuka za izlete se obratiti većim agencijama. Postoje i organizirani višednevni izleti brodom iz Manausa, sve u pokušaju da se izađe iz civilizacije u neistražene krajeve džungle. Za pokušaj iskustva prave divljine morate se udaljiti minimalno 100 kilometara od Manausa. U ovakvim se aranžmanima dosta vremena izgubi na transport do vašeg željenog cilja. Većina turističkih obilazaka vodi na jezero Mamori (ili preko njega). Tu je i jezero Juma koje je prirodni rezervat.

Rijeke koje se ne miješaju

Najveća turistička atrakcija Manausa je ušće rijeka Rio Negro i Solimoes, udaljeno 18 kilometara od samog grada. Ovo je ušće jedinstveno na svijetu jer se crno obojena voda rijeke Rio Negro cijelih 9 kilometara ne miješa sa smeđom vodom Solimoes rijeke, već dvije vode teku jedna uz drugu!
susret_voda_1_flickr
susret_voda_3_flickr
susret_voda_2_flickr

Tko je za kupanje u crnoj rijeci?

Jedna od poznatijih pješčanih plaža udaljena 13 kilometara od centra Manausa je Ponta Negra, poznata po burnom noćnom životu. Na ovoj plaži pijesak daje vrlo neobičan kontrast tamnoj vodi Rio Negro rijeke. Druge lijepe pješčane plaže smještene se nešto izvan grada i do njih se ide brodom.
Plaže su za turiste otvorene samo u dijelu godine kada je nivo rijeke nešto niži (u kišnoj sezoni razina vode može biti i do 20 metara viša), i to od kolovoza do studenog. Razina vode je najviša u svibnju i lipnju, kada se voda izlije po okolnoj šumi. Tada se formiraju brojna manja jezerca, riječice i kanali po prašumi. Popularne su i plaže Tupe (udaljena 34 kilometra od Manausa), kao i mjesečeva plaža na rijeci Negro koja je oblikovana kao polumjesec (23 kilometra od Manausa).
ponta_negra_1_flickr
plaza_rio_negro_1_flickr
Iznenađujuće je da je područje oko rijeke Rio Negro zbog kiselosti vode vrlo oskudno komarcima. No zbog istog razloga na ovom području živi i manje drugih životinja. Južno od Amazone nalazi se velika mreža rijeka, jezera i vodenih kanala i na tom se prostoru morate dobro zaštititi od komaraca.
Sušna sezona je vrlo teško podnošljiva zbog visokih temperatura (oko 40 stupnjeva) i visoke vlage zraka. Tada nestanu mnogi vodeni kanali i manje rijeke. No ljubitelji pecanja tada uživaju jer su velika jata riba koncentrirana u manjem volumenu vode. U kišnoj sezoni (od siječnja do srpnja) kiša pada svakodnevno i gotovo je nemoguće ostati suh. Temperature su ugodnije, ali vlaga je izrazito visoka. Najbolje vrijeme za posjetiti džunglu oko Manausa je između svibnja i kolovoza.
manaus_12_flickr
Zbog velikih razlika u visini rijeke između kišne i sušne sezone, kuće uz rijeku grade se prilično odignute od tla
amazona_1_flickr
Kišna sezona




SvjetskiPutnik.hr
Manaus - Wikipedija
Manaus - Wikipedia







261857_1111_vampire_BR_300x250

Objavi komentar

 
Top