Bonsai (盆栽) u doslovnom prevodu znači stabalce u posudi.



Porijeklom je iz Kine odakle je prenesen u Japan gdje je dalje razvijen i gdje je dobio današnju formu. Za njegovo oblikovanje i uzgoj je potrebno mnogo više od same hortikulturne vještine. Stavlja se veći naglasak na umjetničkim sklonostima samog uzgajivača. Osnovni princip je uzgojiti minijaturno stabalce koje ima sve karakteristike te biljne vrste u "normalnoj" veličini u prirodi.

Iz Japana bonsai se proširio na zapad krajem XIX vijeka. Izložbe bonsaija održane su u Parizu 1878, 1889. i 1900. godine, dok je prva velika izložba održana u Londonu 1909. godine. Bonsai danas nije samo privilegija više klase, već se pretvorio u poznatu i priznatu hortikulturnu umjetnost širom svijeta.



Bonsai se može uzgojiti na više načina:

iz sjemena
iz margote ili zakorjenice
preoblikovanjem lončarice iz rasadnika
vađenjem pogodnog primjerka iz prirode

Svaki od ovih načina ima prednosti i mane, a sam uzgajivač će odabrati onaj koji mu najviše odgovara.

Uzgajanje iz sjemenke je svakako najdugotrajniji način. Prvi rezultati se vide tek nakon 10-ak godina. Važno je naglasiti da nije svako maleno stabalce u plitkoj posudi bonsai. Malena i mlada stabalca nisu bonsai, bonsai su patuljasata starija stabalca. Margotiranje je metoda ožiljavanja dijela grane, koje se onda odvaja od stabla i dalje se uzgaja kao zasebna biljka.

U rasadniku možete kupiti pogodnu biljku i orezivanjem je preoblikovati i nastaviti uzgajati kao bonsai. Idealno za početnike.

Vađenje iz prirode je tehnika koja se ne preporučuje početnicima. U prirodi treba pronaći pogodan primjerak (najbolje već zakržljali primjerak usljed teških životnih uslova) i pažljivo ga izvaditi.

Bonsai-Wikipedia
Bonsai-Wikipedia (English)












261857_1111_vampire_BR_300x250

Objavi komentar

 
Top