Ova slika može lako proći kao da je iz nekog naučno – fantastičnog filma u kojem su ljudi sletjeli na planetu okovanu ledom. Međutim, ovo je Istraživačka stanica Concordia koja se nalazi na Antarktiku. Ona je jedna od tri istraživačke stanice koje rade tokom cijele godine.



Stanica je otvorena 2005. godine, a njom zajednički upravljaju Italija i Francuska. Najbliže naseljeno područje je udaljeno 500 kilometara, a to je ruska istraživačka stanica Vostok. Concordia je preko 1000 kilometara udaljena od stalnih ili polu – stalnih stanica što je čini najizolovanijom ispostavom na svijetu, na kojoj borave ljudi.



Concordia je smještena na vrhu Kupole C (prirodna kupola od antarktičkog ledenog pokrivača), na nevjerovatnih 3233 metara nadmorske visine. Jedno je od najhladnijih mjesta na svijetu, prosječna ljetna temperatura na Kupoli C iznosi −25°C. Temperatura zimi često ide i ispod −80°C.



Najbliža tačka do koje avion sa namirnicama i opremom može doći je udaljena oko 1100 kilometara, a putovanje do nje može potrajati i do 12 dana – sve zavisi od vremenskih (ne)prilika.










261857_1111_vampire_BR_300x250

Objavi komentar

 
Top