Najviša zgrada Londona, toranj Šard (The Shard) otvorio je 1. februara svoja vrata, dopuštajući posjetiocima da uživaju u pogledu na britansku prestonicu sa 244 metra visine.



Sa sedamdeset dva sprata i trista devet metara visine, toranj je ubjedljivo najviša zgrada u Londonu, ali i najviša zgrada Evropske unije.

U pitanju je kontroverzno djelo italijanskog arhitekte Renca Pijana koje je, još od prvih najava, naišlo na brojne hvale ali i kritike. Protivnici građevine tvrdili su da se toranj ne uklapa u portret Londona, da odskače od brojnih istorijskih zgrada, da narušava panoramu grada...

Uprkos svemu, toranj je 1. februara primio posjetioce koji su mogli da se popnu na najviši, sedamdeset drugi sprat, iznad kojeg se izdiže još pedesetak metara građevine, piše CNN.



Šard je jedino zdanje u gradu iz kojeg se može posmatrati panorama cijelog Londona u svim pravcima. Za izgradnju tornja upotrijebljeno je jedanaest hiljada staklenih ploča, kojima bi mogla da se prekrije površina od osam fudbalskih terena.

Toranj je otvoren za posjetioce svakog dana od 9h do 22h, pa zainteresovani mogu uživati kako u dnevnim tako i u noćnim pejzažima Londona.

U zgradi postoje čak četrdeset četiri lifta koja vode posjetioce do „krova Londona“. Zanimljivo je da pogled sa najviše tačke Šarda nadvišava čuveno Londonsko oko za čak sto trideset pet metara.











261857_1111_vampire_BR_300x250

Objavi komentar

 
Top